Det er mange gode grunner til at det fortsatt er folk som helt frivillig tilbringer betydelig tid på Marienlyst kunstis, Vassenga, Solbergbanen, Ørenbanen og Konnerud - og ditto baner i Bærum, Oslo og eksotiske steder som Sarpsborg og Hamar.

Ørnulf Basts monumentale relieff på St. Hallvards brønn på Bragernes torg viser hva det handler om i Drammen by

Hva er det med bandy som gjør at presumptivt fornuftige folk står ute i stadig mer klimakrise-preget vintervær? Ikke bare er været så som så, banen er stor , ballen liten og spillerne går veldig fort på skøyter. Når det gjelder «tribunefasiliteter», «servering» og andre moderne publikumstilbud, er ikke bandy sporten å velge for godt vante publikummere og foreldre fra varme haller - eller enda verre - pamper med erfaring fra VIP-tribuner her og der.

Til tross for at nordmenn flyr i hopetall til engelske byer og ser PL-fotball, og blir stadig mer bortskjemte på toppidrett, er det altså fortsatt folk som frivillig tilbringer betydelig tid på Marienlyst kunstis, Vassenga, Solbergbanen, Ørenbanen og Konnerud - og ditto baner i Bærum, Oslo og eksotiske steder som Sarpsborg og Hamar. De som er helt gærne, og det er ganske mange, kjører til Sverige for å dyrke sin lidenskap og se 22 spillere på skøyter jage rundt på stor bane på jakt etter en liten oransje ball.

Spør du bandyfolket om hvorfor det er sånn kommer det garantert formuleringer som «verdens raskeste lagidrett», «ekte amatøridrett», «ballett på skøyter», «historie og tradisjon» og at vi har bestandig spilt bandy her.

Alt dette stemmer selvsagt, og jammen spiller ikke både gutter og jenter bandy - i stadig økende grad. Ettersom anleggene blir bygd ut, øker rekrutteringen, og bandy er faktisk største vinteridrett i de områdene av landet der det spilles bandy.

Målt i antall utøvere over 13 år, er bandy Norges nest største vinteridrett ifølge et nylig innslag på NRK-sporten. Ishockey er desidert størst, foran bandy, alpint, langrenn, skiskyting og hopp. I verdensmålestokk er bandy 3,5 ganger så stort som langrenn, målt i lisensierte spillere: 35.000 mot 10.000 langrennsløpere. Det er jo en kjempeidrett i Finland, Russland og Sverige, og SM-finalen samlet nesten 40.000 tilskuere i 2013 inne på Friends Arena. Nå er SM-finalen tilbake på klassiske Studenternas i Uppsala, den ultimate pilegrimsreisen for alle svenske og norske bandyfans, og en fantastisk idrettsfest med trykk på fest!

Internasjonalt er bandy den største vinteridretten etter ishockey og foran alpin.

Median av de 15 vinterolympiske idrettene har litt under 400 lisensierte utøvere. I snitt har de 15 grenene 4,5 øvelser på programmet i vinter-OL - totalt 98 øvelser.

Norsk bandy er altså fire ganger større enn den typiske vinterolympiske idretten. Men bandy har ikke én øvelse i vinter-OL. 13 OL idretter er mindre enn bandy i Norge.

Pussig at bandy ikke er med i vinter OL!

Men nok om tall og størrelse.

I Drammensområdet er bandy kulturhistorie. Drafn er fortsatt mestvinnende klubb i Norge med 13 norgesmesterskap, og bandy på programmet siden 1910. Klubben var også først i Norge med eget damelag i 1980. Har du tilknytning til Solberg eller Mjøndalen er det ingenting som slår 2.juledagsderbyet mellom de to klassiske klubbene.

For en drammensgutt med fortid i både Drafn og Skiold er det ekstra gledelig å se at det gror godt i bandybyen.

Drammen Bandy tok en historisk bronsemedalje i fjor, og har de siste årene vært suverene i de aldersbestemte klassene med NM finaler og gull på løpende bånd for smågutt, gutt og junior. Både Skiold, DBK, Solberg og Mjøndalen har jenter som spiller bandy og egne jentelag. Bandy er en suveren sport for jenter, og særlig DBK med den nye Ørenbanen har gjort en kjempeinnsats for å rekruttere jentene. Egen jentecup organisert av bandyjentene selv er bare et tegn på at ting er på gang! Ingen mørke skyer på bandyhimmelen? Nei, egentlig ikke - rekrutteringen øker, og det bygges stadig kunstisbaner.

For å utvikle sporten videre er det allikevel ikke tvil om at en innendørs bandyhall må på plass i Oslo, Bærum eller Drammen. Ishockey har etterhvert passert 50 innendørs haller i Norge. For bandy er det ingen, hvis man ser bort fra Vikingskipet som i liten grad er tilgjengelig for klubbene på sentralt Østland. Sverige har 15 bandyhaller, og det bygges stadig nye. Selv overraskende små steder i Sverige greier å bygge helt greie haller til under 50 millioner kroner.

Kanskje en studietur for nye Drammen kommune, bandybyen er på sin plass ?

OM SPALTISTEN: Arve Vannebo bor i Nybyen med hund og kone. Badstuegründer og sykkelentusiast. Tre store barn, en som spiller bandy. Vokst opp med verdens vakreste lagidrett i Skiold og Drafn. Til daglig byråkrat i fylkeskommunen. Folkevalgt for Ap i Nye Drammen.