Datteren min fylte 16 år i år.

Like lenge som hun har levd, har Drammen Høyre sittet med ledertrøya i Drammen.

Like lenge som hun har levd, har ordføreren i Drammen hett Tore Opdal Hansen.

I det den gamle drammenskommunen blir historie, blir også den politiske fargen på Drammen by ny.

Byen min blir rød og grønn.

Jeg håper jeg kan legge til skjønn.

Selvsagt av hensyn til min egen alderdom og trivsel, men ikke mindre av hensyn til datteren min og alle de andre som følger etter meg. Som kanskje, forhåpentlig, velger å bosette seg her.

Drammen Høyre og Tore Opdal Hansen kan se tilbake på en regjeringstid med høye topper, og dype daler.

Mens Tore Opdal Hansen i flere år nærmest var en omreisende guru på byutvikling, har de siste årene vært preget av stillstand, politisk splittelse og dårlig politisk håndverk.

Det er lettest å huske de siste. Men 16 år er tross alt 16 år. Det er ikke uten grunn at Drammen Høyre har holdt i tømmene i Drammen i en ung mannsalder.

Jeg har derfor prøvd å oppsummere fem råd, eller læringspunkter som man kanskje vil si i dag, fra de siste 16 årene med Tore Opdal Hansens og Drammen Høyres regjeringstid.

Det kan hende det fremstår nedlatende. Men jeg drister meg til å by på fem råd, eller tips om du vil, til Monica Myrvold Berg og den rødgrønne alliansen som nå tar over. Fra sidelinjen og pressebenken. Basert på de 16 siste årenes glitrende tinder og dype daler i Drammen, her er de:

  1. Si ja! Tore Opdal Hansens store styrke har vært hans fabelaktige evne til å si ja. Til alle typer arrangementer. Til alle typer organisasjoner og foreninger. Med det samme engasjementet. Alltid forberedt. I den forstand har han virkelig vært hele byens ordfører. “Snorklipper” kan brukes nedlatende. Med når Tore Opdal Hansens ettermæle skal skrives, så bør det stå snorklipper, i ordets beste forstand.

  2. Finn din egen «Johan Baumann»! En av de viktigste grunnene til den lange, stabile Høyre-perioden i Drammen heter Johan Baumann. I Baumann hadde Høyre og Tore Opdal Hansen en gruppeleder som kunne snakke med alle, få andre til å føle seg respektert, sett og hørt. En som synes ordet kompromiss klinger like vakkert som Kristin Clemet skriver om her.

  3. Bygg på kunnskap og fakta, uansett. Ja, vi skal fremsnakke nye Drammen, som vi fremsnakket gamle Drammen. Det er tusen gode grunner til å snakke høyt og pent om Drammen. Men vi skal gjøre det med kunnskap. Det er ikke «kos med misnøye» å diskutere utfordringer. Tvert i mot. Det er å ville vel.

  4. Mer «vi» - mindre «jeg». En ordfører er viktig. Den som bestemmer er viktig. Følelsen av viktighet gjør noe med folk. «jeg»-fella unngår du glatt ved å legge inn en liten sikkerhetskontroll før du poster noe i sosiale medier eller går ut i media med en nyhet på egenhånd. Går det an å si «vi» i stedet for «jeg»? Hvis ikke: Skal du revurdere? Hvis ja: Gjør det! Det gjør deg ikke mindre synlig. Eller mindre populær. Jeg lover! Nesten.

  5. Sørg for at utsikten fra rådhuset strekker seg lenger enn til kommunegrensen. Gode naboer er gull verdt. Drikk kaffe og snakk jevnlig, både formelt og uformelt, med ledelsen i Lier, Øvre Eiker og den nye Holmestrand-kommunen. Få av de store utfordringene i drammensregionen stopper på kommunegrensen. Da gjør sjelden løsningene det heller.

Det er mange flere tips der disse kommer fra. Det er som kjent veldig lett å stå utenfor med fasiten.

Jeg garanterer ikke at disse tipsene gir 16 år i posisjon, men de vil gjøre det politiske livet enklere, hyggeligere og morsommere. Banna bein.

Lykke til!